Ne dorim un HDL crescut (>60 mg/dL) și un LDL scăzut (<100 mg/dL)
Lipoproteinele HDL si LDL sunt considerate un predictor acurat al bolilor cardiovasculare. Ca parte a profilului lipidic, aceste teste se efectuează pentru a identifica persoanele care se afla la risc de a dezvolta boli cardiace, pentru a decide inițierea tratamentului cu statine și pentru a monitoriza terapia dacă sunt găsite anormalități. Colectarea sângelui pacienților pentru aceste analize se face după un repaus alimentar de 12-14 ore.
Lipoproteinele sunt proteine în sânge al căror rol principal este de a transporta colesterolul, trigliceridele și alte substanțe grase insolubile. Pot fi clasificate în funcție de densitate în următoarele fracțiuni:
- Chilomicroni care au rolul de a transporta triacilglicerolul ( grăsime) de la intestin la ficat, mușchi scheletic și țesut adipos
- VLDL, Very low density lipoproteins au rolul de a transporta triacilglicerolul nou sintetizat de la ficat la țesutul adipos
- LDL , Low density lipoproteins care au rolul de transporta colesterolul de ficat la celule. De obicei in limbajul popular acesta este denumit colesterolul rău.
- HDL – High density lipoproteins colectează colesterolul de la țesuturi ( și de la nivelul endoteliul vascular) și îl readuce la ficat pentru a fi excretat. Înlăturând lipidele de la nivelul endoteliului vascular HDL protejează împotriva bolilor cardiovasculare. HDL Colesterol este denumit de multe ori Colesterolul bun iar nivelurile înalte de HDL Colesterol sunt asociate cu un risc scăzut de a dezvolta o boala coronariană.
Valori normale
HDL
optim > 60 mg/dL
bărbați > 45 mg/dL
femei > 55 mg/dL
LDL
optim < 100 mg/dL
adulți < 130 mg/dL
copii < 110 mg/dL
VLDL 7-32 mg/dL
Studii clinice și epidemiologice au arătat faptul că HDL Colesterol este un factor protector împotriva bolii coronariene. Nivelurile scăzute (< 35 mg/dL) arată un risc crescut de a dezvolta o boală coronariană, pe când nivelurile crescute ( >60 mg/dL) sunt considerate protective. Atunci când HDL și Colesterolul total sunt măsurate împreună, factorul de predicție pentru boala coronariană este și mai mare. Raportul Colesterol total/ HDL ar trebui să fie ideal 3:1.
LDL Colesterol este considerat aterogenic deoarece transportă colesterolul la țesuturi, inclusiv la endoteliul vascular, facilitând dezvoltarea plăcii de aterom. Nivelul de LDL Colesterol ar trebui sa fie sub 130 mg/dL sau chiar sub 70 mg/dL la persoanele aflate la risc de a dezvolta boli cardiovasculare. LDL Colesterol se poate calcula utilizând ecuația modificată Friedwald.
LDL= Total colesterol - (HDL - Trigliceride/5)
Această formulă nu se poate folosi dacă Trigliceridele sunt mai mari de 400 mg/dL , caz în care laboratoarele trebuie sa măsoare LDL direct, prin metode cromogenice.
Rezultatele analizelor și mecanisme fiziopatologice
HDL scăzut
- Sindromul metabolic. Acesta este asociat cu un profil lipidic aterogen care include HDL scăzut, Trigliceride crescute, glicemia a jeun crescută, creșterea tensiunii arteriale și circumferința abdominală crescută.
- Boli hepatocelulare: deoarece HDL este sintetizat în ficat , o scădere a funcției hepatice duce la scăderea HDL
- Hipoproteinemie: de exemplu sindromul nefrotic sau malnutriția duce la un deficit de sinteză al HDL
- HDL scăzut în boala familială, genetică
LDL Crescut
- Consum de grăsimi saturate ( în general grăsimile care sunt solide la temperatura camerei) și grăsimi trans ( prăjeli, gustări procesate, produse de patiserie), fumatul
- Lipoproteinemie LDL familială în care individul este predispus genetic la niveluri înalte de LDL
- Sindrom nefrotic: pierderea de proteine duce la scăderea presiunii coloidosmotice care stimulează sinteza hepatică de LDL
- Hipotiroidism: catabolismul VLDL și LDL este diminuat, astfel că nivelul VLDL și LDL crește. Acest mecanism de modificare a profilului lipidic este comun la femei.
- Consumul de alcool: a fost dovedită dezvoltarea hiperlipidemiilor la persoanele care consumă alcool
- Boli cronice hepatice ( hepatită, ciroză): în acest caz scade catabolismul LDL, astfel nivelul acestuia în sânge crește.
- Gamapatii monoclonale ( ex. Mielom multiplu): în aceste boli nivelurile mari de IgG și IgM se atașează de VLDL și LDL și scad catabolismul acestora.
- Hipercolesterolemie familială de tip IIa: receptorii de LDl sunt alterați iar LDL se sintetizează la o rată crescută.
- Sindromul Cushing: crește VLDL care este convertit la LDL.
- Deficit genetic de Apoproteina CII, în care deficitul enzimei lipoproteinlipaza determină acumularea de chilomicroni și VLDL.
Factori de interferență:
- Fumatul și alcoolul scad HDL
- HDL și Colesterolul total scad semnificativ timp de 3 luni după un infarct miocardic
- HDL este crescut în hipotiroidism și scăzut în hipertiroidism
- Betablocantele cresc trigliceridele, scad HDL Colesterol, scad dimensiunea LDL
- Alfablocantele scad trigliceridele, cresc HDL Colesterol
- Steroizii și estrogenii cresc trigliceridele
Alte analize utile în determinarea riscului de boală vasculară coronariană
Apolipoproteina B, Proteina C reactivă, Fibrinogen, HDL, LDL Colesterol, Homocisteina, Insulina a jeun, Colesterol total, Trigliceride